sâmbătă, 10 decembrie 2011

Animalele domestice


 Cainele - a fost primul animal domesticit fiind considerat cel mai bun prieten al omului. Este folosit de obicei pentru paza si la vanatoare. Se hraneste cu carne, oase, paine si resturi de la masa stapanului.

 Calul - are gatul puternic, poarta o coama si are o coada din fire lungi si rezistente. Este folosit la arat si transport dar si la vanatoare si curse. Se hraneste cu iarba, lucerna, porumb, fan, coceni, dar prefera ovazul.

 Capra este un animal modest si pretuit. Produce de 10-20 ori mai mult lapte decat propria ei greutate. Parul este foarte apreciat in fabricarea tesaturilor fine iar pieile de capra sunt folosite in fabricarea imbracamintei, incaltamintei, gentilor si manusilor.

 Curcanul - crescut pentru carnea lui gustoasa, este mereu infoiat, cu coada sub forma de evantai si cu
margelele rosii. Din cauza greutatii mari nu poate sa zboare.

 Gaina - are corpul alcatuit din cap, trunchi, doua picioare si doua aripi. Foloase: oua, carne, fulgi, puf, pene. Cocosul este mandru, merge tantos si se considera seful gainilor.

 Oaia - are corpul alcatuit din cap, trunchi si patru picioare (membre). Este un animal domestic pasnic, bland, cu blana pretioasa, iar mielul este aproape nelipsit din meniul de Paste al romanilor.

Pisica - curata podurile caselor si magaziile de soareci si sobolani. Mananca carne, oase dar si resturi alimentare. Are patru randuri de mustati. Pisicile pot vedea in intuneric de sase ori mai bine decat oamenii.

 Porcul este crescut de om pentru carnea sa. Din parul lui se fac perii, pensule, periute de dinti. Se hraneste cu porumb, dovleci, tarate, paine, iarba si resturi alimentare. Este alaturi de caine cel mai vechi animal domesticit de om.

 Rata - este o pasare de curte, buna innotatoare, cu cioc lat portocaliu si cu picioarele ca niste lopetele. Are fulgii si penele lucioase. Mananca verdeata, boabe, malai si tarate.

Vaca - este crescuta pentru carne, piele si lapte. Paste in jur de 8 ore pe zi. Vacile nu rup iarba cu dintii ci o rup cu limba aspra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu